Biografie

Janneke Jonkman wordt in 1978 geboren in Leiderdorp. Op elfjarige leeftijd begint zij aan een dansopleiding aan het Conservatorium in Den Haag, die ze na drie jaar afbreekt. Na de middelbare school gaat ze Nederlands studeren in Amsterdam. Van 1998 tot 2004 is ze redacteur van literair tijdschrift Nymph, waarvoor ze ook zelf schrijft.

In 2001 verschijnt bij uitgeverij Bert Bakker haar debuutroman Soms mis je me nooit, die een kleine hit wordt onder middelbare scholieren. Een jaar later studeert ze cum laude af op een onderzoek naar adolescentenliteratuur. In 2004 volgt De droomfotograaf, waarvoor ze inspiratie opdeed toen ze voor haar studie in Berlijn woonde. Haar derde roman, Verboden te twijfelen komt uit in 2006.

In 2009 verschijnt bij uitgeverij de Arbeiderspers Vederlicht. Hiervoor putte ze uit herinneringen aan haar dansverleden, en interviewde ze oud-klasgenoten van de balletacademie. Een jaar later debuteert ze, samen met haar zus Marleen Jonkman, met haar eerste scenario: de One Night Stand Verre vrienden. Kort daarop worden Janneke en Marleen geselecteerd voor het Writer’s Lab 2011-2012 van Binger, om aan het scenario van Vederlicht te werken. Daarnaast geeft Janneke prozales en manuscriptbegeleiding bij de schrijftuin en werkt ze als (eind)redacteur voor bladen als Yoga Magazine, Libelle en Happinez. 

janneke_driejaar_510x220